Интериорната фотография

Интериорната фотография

Интериорната фотография 

 

                                Имам специално отношение към интериорната фотография. Може би защото не съм фотограф тип „ловец на моменти“ . Обичам медитативното и съзерцателно снимане /за удоволствие/ – на природа, на храна, интериори , екстериори , архитектура , улица... 

                                 Ако говорим за комерсиално снимане, интериорната фотография е голямо предизвикателство в професионален план . Тук всеки детайл е от решаващо значение. Мястото трябва да се „усети“  и да се представи в най-добрият му вид, за който са работили архитект  и дизайнер , и те заслужават това. За архитекти и строители , важно е да се представят интересните архитектурни моменти  и как пространствата си взаимодействат. За вътрешни декоратори и дизайнери , важен е отново детайла , цвета, онези малки неща , които подредени и композирани от някого , придават стила на мястото , подчертават индивидуалността, и карат някого да пожелае да остане там , защото го е усетил като своето място.  Естествената светлина може да е решаващ фактор в представянето на помещение за живеене, слънцето е необходимо , за да се разгърнат някои цветове и малки ниши.

                               С една дума , не е лесна работа , да предадеш „духа на мястото“. Не винаги широкоъгълният обектив и погледа „отгоре „ предоставят най-удачният зрителен ъгъл – макар да показва повече.  Една по-ниска гледна точка и избор на важен акцент според мен правят кадъра по-интересен. Най-често „по-малкото е повече“.  Линии и ъгли работят заедно за снимката. Не е нужно да се затрупва кадъра с много детайли ,и зрителя да остане разконцентриран .

                               Снимала съм празни заведения , магазини и хотелски стаи . Оставам на мнение, че човешкото присъствие в кадъра е решаващо за придаване на „живот и цвят“ в снимките на социални места . Оставена купичка с бисквити и чаша с кафе, вестник или шапка и палто, също са белези за човешко присъствие , които доста „стоплят“ кадъра на хотелска стая ,примерно.

                               В същото време , при снимането на конферентна зала , важно е всички столове и колелцата на столовете да са идеално подредени в една посока , на еднакво разстояние , всичко да работи за единната визия и да създава усещане за ред , перфекционизъм и контрол. Така различните снимки постигат различни цели.

                              Понякога се налага  подсилването на вътрешните светлинни източници с фотографско осветление. Трябва време – за търсене на точното дозиране естествена и изкуствена светлина , или за ползване на нощта като помощник .

Интериорния фотограф трябва да е много спокоен, уравновесен и това да му харесва. Бързака няма да ви свърши работа .

Галерия интериорни снимки